Gemeentehuis Baarle-Hertog

Beschermd monument van 07-03-1994 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Baarle-Hertog
Deelgemeente Baarle-Hertog
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 4 (Baarle-Hertog)
Alternatieve naam Heemhuis

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13002/102.1
  • OA002290

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis Baarle-Hertog

Kerkstraat 4, Baarle-Hertog (Antwerpen)

Gemeentehuis in neoclassicistische stijl van 1877 naar ontwerp van P.J. Taeymans, gerestaureerd in 1988; tot 1986 in gebruik als gemeentehuis en veldwachtpost.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het oud gemeentehuis van Baarle-Hertog.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van het oud gemeentehuis als volgt werd gemotiveerd:
Het gemeentehuis van Baarle-Hertog behoort typologisch tot een groep vroegere gemeentehuizen die in de provincie Antwerpen in neoclassicistische stijl werden opgericht. Als dusdanig is dit gebouw te vergelijken met de gemeentehuizen van Zandhoven (Pulderbos) en van Kalmthout die beide uit dezelfde periode dateren. Als prototype geldt het gemeentehuis van Wuustwezel dat gebouw werd in 1837. Dit type waarvan slechts enkele voorbeelden bekend zijn, schijnt geografisch tot de provincie Antwerpen beperkt te zijn, wat niet abnormaal is vermits ze door de provinciale architecten ontworpen werden. In latere perioden komt het niet meer voor. De gangbare architectuur krijgt dan een sterke neorenaissance-inslag.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000807, Oud gemeentehuis (BRENDERS F., 1994).

Waarden

Het Oude gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.