Brandweerkazerne

Straat Zaha Hadidplein
Locatie Zaha Hadidplein 1 (Antwerpen)

Brandweerkazerne

Zaha Hadidplein 1, Antwerpen (Antwerpen)

Imposant gebouw in neotraditionele stijl van 1922 naar ontweerp van Emiel Van Averbeke, geïnspireerd op het in 1893 afgebrande Hansahuis.

Beschrijving

De brandweerkazerne van de Hoofdwacht Dokken HWD op het Antwerpse Eilandje, is beschermd als monument.

Brandweerkazerne Kaai 63 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De brandweerkazerne is een imposant gebouw dat in 1922 werd opgetrokken als brandweerpost voor het havengebied dat zich steeds meer naar het noorden uitbreidde. De neotraditionele stijl van de kazerne is geïnspireerd op het 16de-eeuwse, in 1893 afgebrande Hanze- of Oostershuis aan het Bonapartedok.