Havenkranen met sporen

Beschrijving

De bescherming omvat de havenkranen 223 CK, 290 CO, 343 HA, 334 GA, 330 FA, 184 CD, 176 CC, 158 BD, 45 AA met inbegrip van de sporen.

Waarden

De havenkranen 223 CK, 290 CO, 343 HA, 334 GA, 330 FA, 184 CD, 176 CC, 158 BD, 45 AA met inbegrip van de sporen, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Enige nog bewaarde exemplaren van verschillende types havenkranen die bij tientallen in de Antwerpse haven hebben gewerkt en die aldus een essentieel onderdeel vonnden van de haveninfrastructuur. Het gaat hier tevens om voorbeelden die illustreren op welke wijze de constructie en het gebruik van havenkranen tussen 1908 en 1953 evolueerden en dit in de bredere context van de evolutie op het vlak van de drijfkracht, de technologische en economische ontwikkelingen.

Tenslotte heeft iedere kraan bepaalde specifieke kenmerken die gebonden zijn aan een bepaalde periode of constructeur.

• Elektrische kraan 223CK: Bijzonderheden: Topbeweging met tegengewicht. Origineel schakelbord met messen.
  • Elektrische kraan 290CO: Bijzonderheden: Topbeweging hangt in de machinekamer. Twee aan kettingen opgehangen tegengewichten in de machinekamer. Erker gescheiden van machinekamer.
  • Elektrische kraan 343HA: Bijzonderheden: Tegengewicht van de giek uitgevoerd als bij liften. Britse import, dit in het kader van de wederopbouw van de haven na W.O. 11.
  • Elektrische kraan 334GA: Bijzonderheden: Enige type met (holle) rechthoekige kokers.
  • Elektrische kraan 330FA: Bijzonderheden: Tegengewicht cilindrisch, horizontaal en centraal geplaatst.
  • Elektrische kraan 184CD: Bijzonderheden: Giek met mussenbek. Gevulde cabine met weinig vrije ruimte.
  • Elektrische kraan 176CC: Bijzonderheden: Hijswerk met bandrem. Tegengewicht vlak en centraal.
  • Elektrische kraan 158BD: Bijzonderheden: Enig bewaarde kraan met schroefstangentopwerk. Geen horizontale lastweg en geen beweegbare tegengewichten.
  • Elektrische kraan 45AA: Oudste type elektrische walkraan die in de Antwerpse haven werd aangekocht.

Is de omvattende bescherming van

Elektrische kraan 158 BD

Rijnkaai (Antwerpen)
De elektrische walkraan 158 BD werd in 1926 gebouwd door Titan Anversois uit Hoboken.

Elektrische kraan 223 CK

De elektrische walkraan 223 CK werd in 1928 gebouwd door Würth.

Elektrische kraan 290 CO

De elektrische walkraan 290 CO werd in 1931 gebouwd door Kampnagel.

Elektrische kraan 330 FA

De elektrische walkraan 330 FA werd in 1938 gebouwd door Demag.

Elektrische kraan 334 GA

De elektrische walkraan 334 GA werd in 1945 gebouwd door Stothert and Pitt.

Elektrische kraan 343 HA

De elektrische walkraan 343 HA werd in 1953 gebouwd door Demag.

Elektrische walkraan 176 CC

De elektrische walkraan 176 CC werd in 1926 gebouwd door Figee uit Haarlem.

Elektrische walkraan 184 CD

De elektrische walkraan 184 CD werd in 1926 gebouwd door Cockerill-Babcock.

Elektrische walkraan 45 AA

De elektrische walkraan 45 AA werd in 1908 gebouwd door Compagnie International d’Electricité uit Luik.