Hoeve De Boeretang

Hoeve De Boerentang

De bescherming als monument betreft de gebouwen behorend tot de hoeve, zogenaamd De Boeretang.

De hoevegebouwen en hun omgeving werden eveneens beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 14 oktober 1976.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van de hoeve als volgt gemotiveerd: als enig nog bewaarde schans van de vier schansen die in de 16de eeuw werden opgericht. In zijn huidig uitzicht is het ontstaan rond het midden van de 18de eeuw waarbij de oude 16de-eeuwse kern in grondplan en constructie bewaard bleef.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000720, Hoeve De Boerentang gevormd door woonhuis, stal/schuur en karhuis (BRENDERS F., 1989).

Waarden

De hoeve De Boerentang, gevormd door het woonhuis, de stal/schuur en karhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve De Boeretang

Boeretangsedreef 98 (Dessel)
Omwalde gerestaureerde hoeve. Hoevecomplex met losstaande bestanddelen waarbij de groepering van de functies afwijkt van de gebruikelijke schikking in de Kempense hoevebouw.