Teksten van Gemeentehuis Kessel

Gemeentehuis Kessel ()

Het gemeentehuis opgericht in neo-Vlaamserenaissance-stijl te Kessel, is beschermd als monument.

Historiek

Het gemeentehuis werd opgericht in 1907-1908 in neorenaissancestijl naar ontwerp van architect Edward Careels. Hij was een bedreven eclecticus die in en rond Lier een groot aantal gebouwen tot stand bracht in de meest uiteenlopende stijlen.

Beschrijving

Het voormalig gemeentehuis is ingeplant aan de splitsing van Kessel-Dorp en de Sint-Lambertusstraat. Het is een alleenstaand neogotisch gebouw van drie plus twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak, met de nok loodrecht op de straat). Het gemeentehuis heeft een bakstenen lijst- en zijtrapgevels met rijkelijk gebruik van zandsteen voor banden, kordons, hoekblokken, omlijstingen, balustrades en overhoekse topstukken. De kruiskozijnen hebben op de eerste verdieping spitsboogomlijstingen met driepasmotief in de boogvelden. De westelijke voorgevel heeft een portiek van drie gedrukte spitsbogen op rondbogen, kruisgewelven en een gedenksteen met vermelding van bouwjaar en architect. De bovenverdieping bevat grote medaillons met daarop de afbeeldingen van Sint-Salvator en het wapen van Antwerpen. Centraal is een getrapt dakvenster gesitueerd.

Het interieur is zeer sober. De zolderingen zijn uitgewerkt met moer- en kinderbalken. Enkel de raadzaal op de verdieping heeft enige versiering op de moerbalken.

Door zijn ligging op een splitsing van twee straten en in een bocht van Kessel-Dorp fungeert dit gebouw als perspectiefsluiter van de omgeving van de Sint-Lambertuskerk.

Bron: Beschermingsdossier DA002168, Gemeentehuis Kessel (digitaal dossier)