Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gasthuis Sint-Elisabeth en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
424
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/424

Besluiten

Sint-Elisabethgasthuis met apotheek, inboedel en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 07-06-1994  ID: 2697

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de het Sint-Elisabethgasthuis met omgeving bestaande uit de omgevende elementen van de kloostergebouwen gesitueerd rond twee binnenplaatsen, de neogotische kapel, het Burgerlijke Gasthuis, de hoevegebouwen en zeven rijwoningen aansluitend op de neogotische kapel.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "De onmiddellijke omgeving van het voormalige Sint-Elisabethgasthuis te Aarschot is te beschermen als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde: de voormalige gasthuissite, begrensd door de Gasthuisstraat, de Sint-Elisabethlaan en een bakstenen ommuring, met naast de restanten van de vroegere kloostertuin een huizenrij van zeven huurwoningen in 1905 samen met de kapel gebouwd door Pieter Langerock (1859-1923), dankzij het legaat Haesendonck."



Waarden

Voormalig Sint-Elisabethgasthuis en onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Sint-Elisabethgasthuis

Elisabethlaan 103A-C, Gasthuisstraat 18, 22-24 (Aarschot)
Het omvangrijke complex van het Sint-Elisabethgasthuis gaat terug tot 1655, toen heropgericht door de grauwzusters van Sint-Annadal in Diest. Na de Franse Revolutie werd het omgevormd tot Burgerlijk Gasthuis. Het heterogene gebouwenbestand biedt een boeiend overzicht van opeenvolgende architectuurstromingen: de oudste kern met de kloostergebouwen (1655-1706) in traditionele bak- en zandsteenstijl, een latere uitbreiding (1767) in Louis XV-stijl, het neoclassicistische 'nieuw gasthuis' (1840) van Van Arenbergh en de neogotische kapel (1905) van Langerock. De oude kloostergebouwen, die na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk werden heropgebouwd, getuigen bovendien van de toen vigerende restauratiementaliteit. Daarnaast bevatten ze nog originele interieurelementen, waaronder een compleet bewaarde apotheekinrichting uit 1767.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gasthuis Sint-Elisabeth en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/424 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.