Parochiekerk Sint-Michiel

Gemeente Veurne
Deelgemeente Avekapelle
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat zonder nummer (Veurne)

Kerkstraat zonder nummer, Veurne (West-Vlaanderen)

Georiënteerde kerk ingeplant ten zuiden van de dorpskom en ten westen van de Krommegracht. Omringend kerkhof met oude linde, geplant in 1595 bij de aanstelling van een nieuwe pastoor.

Geknotte zomerlinde kerkhof Avekapelle

Kerkstraat zonder nummer (Veurne)

Op het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Michiel te Avekapelle bevindt zich een geknotte zomerlinde met een stamomtrek van 6,27 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008). Deze linde zou in 1595, bij de aanstelling van een nieuwe pastoor, geplant zijn.

Heldenhuldezerkjes op kerkhof Avekapelle

Het kerkhof van Avekapelle ligt rond de Sint-Michielskerk en telt 2 Heldenhuldezerkjes, rechts van de kerk.

Orgel kerk Sint-Michiel

Avekapelle (Veurne)

In 1887 werd een orgel, waarvan de oorspronkelijke auteur en bouwjaar niet bekend zijn, gerenoveerd door P. Loncke en zoon (Hoogstade). Dit instrument ging verloren in de oorlog van 1914-18. Het huidig orgel is van Jules Anneessens (Menen), gebouwd in 1923.