Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpsplein

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorie, dorpshoeve en geheel gevormd door beplanting dorpsplein, hoeve, pastorie en dorpsschool

Beschrijving

Het geheel gevormd door de beplanting van het dorpsplein, hoeve op het dorpsplein, pastorie en dorpsschool te Rijmenam, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het geheel gevormd door de beplanting van het dorpsplein, hoeve op het dorpsplein, pastorie en dorpsschool is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Gemeentehuis van Rijmenam

Sint-Maartensberg 1 (Bonheiden)
Samen met de aanpalende school en onderwijzerswoning gebouwd circa 1907 naar ontwerp van de provinciale architect E. Careels.

Hoeve Schuermans

Gemeenteplein 1 (Bonheiden)
Hoekcomplex, U-vormig ingeplant rondom een binnenplaats, mogelijk met 16de eeuwse kern in het noordelijk deel. Verbouwd en vergroot in 1767.

Jongensschool met onderwijzerswoning

Sint-Maartensberg 3 (Bonheiden)
jongensschool met onderwijzerswoning, samen met het aanpalende gemeentehuis gebouwd circa 1907 naar ontwerp van de provinciale bouwmeester E. Careels van 1905.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Sint-Maartensberg 5 (Bonheiden)
Classicistische pastorie van 1785 met gedecapeerde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak, doch met neoclassicistische aanpassingen uit 19de eeuw.

Schandpaal

Sint-Maartensberg (Bonheiden)
Gelegen vlak bij de huidige kerkhofpoort. De oorspronkelijke plaats was ten zuidoosten van het plein. Arduinen rechthoekig fragment van ongeveer 1 m hoogte, op rechthoekige basis.