Fort van Nieuwendamme

Beschrijving

* Rattevallestraat z.nr. Z.g. "Fort van Nieuwendamme". Beschermd als monument bij K.B. van 16.11.1981. Oorspronkelijk gehucht, waarschijnlijk handelsnederzetting, ontstaan aan de overdracht op de IJzer, samen met de Ieperleet belangrijke handelsas naar zee, o.m. voor Ieper. Eerste vermelding 1167; afbeelding op kaart Brugse Vrije naar P. Pourbus (1562-1571): een eilandje in de IJzer, waaro

Rattevallestraat (Middelkerke)
Vierkantig sperfort van 1584, gebouwd tijdens de godsdienstoorlogen, deel uitmakend van een verdedigingslinie, langs IJzer, Ieperlee en kust, tegen de uitvallen van de Watergeuzen vanuit Oostende. Heden schans, gelegen ten noordwesten van de dorpskom en ten oosten van de IJzer aan de kreek van Nieuwendamme, nu verland beekje. Grote vierhoekige veldschans, voorzien van vier bastions met rechte flanken. Oorspronkelijk omwald met gracht van 30 meter.