Hoeve Te Swembeke

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve zogenaamd "Te(r) Swembe(e)ke", gedeeltelijk her-/verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. De hoevenaam verwijst naar de historische benaming voor de Vaarnewijkbeek ("de Swembeke").

Is de omvattende vaststelling van

Hoeve Te Swembeke

Vierkeerstraat 119 (Harelbeke)
18de-eeuwse hoeve zogenaamd Te(r) Swembe(e)ke. De hoevenaam verwijst naar de historische benaming voor de Vaarnewijkbeek (de Swembeke). Hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een centraal erf en zo als het ware een gesloten hoeve vormend, te betreden via een poortgebouw met 18de-eeuwse kern, waaraan een calvariekruis hangt. Ten zuiden van de hoevesite is een restant van een voormalige watermolen bewaard gebouwd vóór 1883 als vlaszwingelmolen en gelegen op de linkeroever van de Vaarnewijkbeek.