Molenhuis van de Waeremolen

Beschrijving

Noordstraat nr. 2. Molenhuis van de Waeremolen, met ommuurd voortuintje. Witgekalkte hoeve van het langgestrekte type; boerenhuis van anderhalve bouwlaag, met opkamertravee, zeker opklimmend tot de 18de eeuw, lager rechtergedeelte uit eerste helft van de 19de eeuw, haaks achtergelegen bakhuis gedateerd "1823". Bewaard houtwerk, o.m. voordeur met kenmerkend rond smeedijzeren hekwerk. In 1913 werd

Molenaarswoning en -hoeve van de Waeremolen

Noordstraat 2 (Oudenburg)
Vroegere molenaarswoning- en hoeve van de Waeremolen, aan de overzijde van de straat. Het betreft een witgekalkte hoeve van het langgestrekte type, met ommuurd voortuintje. Bij de 18de-eeuwse woning sluit een stalgedeelte uit de eerste helft van de 19de eeuw aan. Het bakhuis achter de woning is “1823” gedateerd.