Woning In de Groenpoort met deel van tuinmuur

Gemeente Grimbergen
Straat Kerkplein, Lagesteenweg
Locatie Kerkplein 5, Lagesteenweg 1-3 (Grimbergen)

Woning In de Groenpoort

Kerkplein 5, Lagesteenweg 1-3, Grimbergen (Vlaams-Brabant)

Kalkzandstenen volume van zes traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, gevat tussen trapgevels, mogelijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.

De woning In de Groenpoort met een deel van de tuinmuur is beschermd als monument.

Waarden

Huis De Groenpoort met inbegrip van een deel van de tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: typologisch merkwaardig en goed bewaard voorbeeld van een complexe woning in kalkzandsteen die bestaat uit een tweelaags breedhuis en een korte even hoge dwarsvleugel. De combinatie van trapgevels met kruisvensters met wigvormig ontlastingssysteem en een rondboogdeur met oculus wijzen op een vermoedelijke datering in de eerste helft van de 17de eeuw.