Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

Beschrijving

Schuiferskapelle-Dorp z.nr. O.-L.-Vrouw Geboortekerk. Laatclassicistische parochiekerk, grotendeels gebouwd in 1838-1840 naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Van Caneghem, in aansluiting op het classicistische koor dat is opgetrokken in 1786-1788. Gebouwd ter vervanging van een begin-18de-eeuwse kapel, op de plaats waar zich sinds 1242 in opeenvolgende bouwfasen de "

Schuiferskapelle-Dorp zonder nummer (Tielt)

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Schuiferskapelle (Tielt)
Het orgel werd in 1832 gemaakt door Ch.-L. van Houtte (toen nog in Vichte gevestigd). Het orgel werd nog gebouwd voor de oude kapel (tot parochiekerk verheven in 1831), en kort nadien overgeplaatst in de nieuwe kerk van 1838-1840. In 1930: herstelling alsook plaatsing van een electro-ventilator door J. Anneessens (Menen); verder onderhoud door Anneessens (tot ca. 1950?). Daarna onderhoud door Jos. Loncke (Esen), die een herstelling uitvoerde in 1958-59. Een partiƫle herstelling geschiedde door P. Andriessen (Menen) in 2004; verdere werken zijn voorlopig uitgesteld.