Herberg

Beschrijving

* Onze-Lieve-Vrouwestraat nr. 8. Herberg z.g. "B"Thoven", vroegere herberg z.g. "In t' oud zweerd". Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. De herberg werd reeds in de 15de eeuw vermeld als het "'t Gulden zweerd". In 1697 was de herberg tevens een "hostellerie". Enkelhuis met vroeg 18de-eeuws gevelparement getypeerd door verticaliserende pilasters op de bovenverdieping en de geri

Herberg 't Gulden Zweerd

O.-L.-Vrouwestraat 8 (Kortrijk)
Enkelhuis met vroeg 18de-eeuws gevelparement getypeerd door verticaliserende pilasters op de bovenverdieping en de geriemde omlijstingen van de getoogde vensters. Lijstgevel met parement van simili-natuursteen (vermoedelijk van latere datum). Houten kroonlijst waaronder typisch geprofileerd entablement. Muurdam tussen de twee bovenvensters gemarkeerd door verguld zwaard waarboven kroon (zie oude naam van de herberg).i