Beschermd monument

Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel met gedenktekens

Beschermd monument van tot heden

ID
4287
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4287

Besluiten

Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel, Boerenkrijgmonument en oorlogsmonument, gemeentehuis van Mol, Sint-Lodewijksgesticht en woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 15-05-2000  ID: 3571

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel te Mol, is beschermd als monument. Naast de kerk omvat deze bescherming ook het monument van de Boerenkrijg en het monument van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Reeds in 1936 werd de toren van de kerk beschermd.Waarden

Uitbreiding bescherming Sint-Pieter en Pauwelkerk, met inbegrip van het monument van de Boerenkrijg en het monument van de slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Een goed bewaard gebleven getuige van een middeleeuws bedehuis, herbouwd in 1852 met hergebruik van oude elementen, met name de toren en de kolommen in het schip en met integratie van een waardevol, in hoofdzaak barok meubilair en kunstbezit.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als gaaf bewaard en mooi voorbeeld van vroege 'spitsbogenneogotiek' naar een ontwerp van de provinciale bouwmeester Eugène Gife van 1852 met behoud van oude gotische elementen en integratie van waardevol meubilair en kunstbezit.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Sint-Pieter en Pauwel

Graaf de Broquevillestraat 2A (Mol)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1852-1853 met geïntegreerde laatgotische toren van circa 1500, rond de kerk boerenkrijgmonument en oorlogsmonument.

Is de omvattende bescherming van

Boerenkrijgmonument

Graaf de Broquevillestraat (Mol)
Bronzen beeldengroep op arduinen voetstuk, van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule, opgericht in 1898.


Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Graaf de Broquevillestraat (Mol)
Bronzen beeldengroep met signatuur Floris de Cuijper, het voetstuk en achterwand van architect Emiel Van Averbeke, ingehuldigd in 1922.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.