Beschermd cultuurhistorisch landschap

Nachtegalenpark

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Het Nachtegalenpark

Beschrijving

Het Nachtegalenpark te Antwerpen, gevormd door de drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, is beschermd als landschap.

Waarden

Middelheim-Vogelzang-Den Brandt is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

De historische gebouwen, de parkelementen en -ornamenten, de imposante dreven en de monumentale solitaire bomen vormen een mooi bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw. Dit parklandschap betreft een schilderachtig geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.

historische waarde

De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt gaan in oorsprong respectievelijk terug tot de 13de en 14de eeuw. In alle drie de parken vinden we nog heel wat elementen en structuren die teruggaan tot het midden van de 19de eeuw en soms zelfs te herkennen zijn op kaarten uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Ook de imposante drevenstructuur - met de Beukenlaan en Middelheimlaan als meest opvallend - gaat terug tot de 18de eeuw.

natuurwetenschappelijke waarde

Het monumentale bomenbestand, dat in de loop van de geschiedenis in de drie domeinen samen werd opgebouwd, vertegenwoordigt een aanzienlijke dendrologische waarde. Bovendien biedt de aanwezigheid van vele oude, hoge bomen voor heel wat aan bos- en parkelementen gebonden vogels goede nestgelegenheid.

sociaal-culturele waarde

Het openluchtmuseum voor de beeldhouwkunst Middelheim vertegenwoordigt vandaag - met een permanente tentoonstelling van vermaarde binnen- en buitenlandse kunstenaars - een belangrijke sociaal-culturele waarde.

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.

Is de omvattende bescherming van

Bunker 7

Acacialaan (Antwerpen)
Elf Duitse bunkers van het bunkerdorp aan het park Den Brandt werden beschermd als monument. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall die opgericht werd om de geallieerde invasie tegen te gaan. Deze bunker betreft een bunker van het type 52a en dateert uit 1943.

Bunker 8

Deze bunker betreft een bunker van het type 52a en dateert uit 1943.

Bunker type 52a

Elf Duitse bunkers van het bunkerdorp aan het park Den Brandt werden beschermd als monument. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall die opgericht werd om de geallieerde invasie tegen te gaan. Deze bunker betreft een verzonken bunker van het type 52a en dateert uit 1943.

Bunker type 52a

Bunker type 52a

Bunker type 57a

Elf Duitse bunkers van het bunkerdorp aan het park Den Brandt werden beschermd als monument. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall die opgericht werd om de geallieerde invasie tegen te gaan. Deze bunker betreft een bunker van het type 57a en dateert uit 1943.

Bunker type SK1

Elf Duitse bunkers van het bunkerdorp aan het park Den Brandt werden beschermd als monument. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall die opgericht werd om de gallieerde invasie tegen te gaan. Deze bunker betreft een bunker van het type SK1 en dateert uit 1942.

Bunker type SK1

Kasteeldomein Den Brandt

Beukenlaan 12 (Antwerpen)
Het kasteeldomein bestaat uit hoofd- en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom een staatsieplein met bloemperken en een fontein. Het omgevende park met waterpartijen bevat nog andere bijgebouwen zoals het koetshuis en de hovenierswoning.

Kasteeldomein Middelheim

Middelheimlaan 61-63 (Antwerpen)
Heden respectievelijk Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst en Café-restaurant Kasteel Middelheim. Domein met dubbele omwalling en uitgestrekt park, oorspronkelijk behorend tot grondgebied Berchem en Wilrijk; sinds 1910 grondgebied Antwerpen.

Koetshuis en stallen kasteel Vogelenzang

Gerard Le Grellelaan 5-7 (Antwerpen)
Sterk gerestaureerde, tegenover elkaar liggende gebouwen in classicistische stijl; rechthoekig grondplan en leien schilddaken, in kern opklimmend tot 18de eeuw.

Koetshuis kasteel Den Brandt

Bijgebouw van kasteel Den Brandt. Alleenstaand dienstgebouw in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; grosso modo rechthoekig grondplan, baksteenbouw op een arduinen plint; overkragende leien bedaking met houten windborden.

Oorlogsmonument gesneuvelden 7de linie

Gerard Le Grellelaan (Antwerpen)
Op het grasperk tussen de dienstgebouwen van het voormalige kasteel Vogelenzang bevindt zich het monument der gesneuvelden van de 7de linie van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van architect Antoon De Mol en beeldhouwer Edouard Vereycken.

Villa La Chapelle

Beukenlaan 16 (Antwerpen)
Pittoreske cottage in neogotische stijl, tussen 1880 en 1885 gebouwd als hovenierswoning van kasteel Den Brandt, in opdracht van Emile Augustin Joseph della Faille de Waerloos. Albert Kreglinger liet de cottage in 1926 door Joseph Hertogs tot zijn huidige vorm uitbreiden en als landhuis herinrichten.