Kasteel van Oostkerke

Beschrijving

Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Eist de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).

Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)

Molenromp Oude Molen

Spegelsweg zonder nummer (Damme)
De zogenaamde "Oude molen" of "Molen van Mengé" bestaat nog uit een molenromp gelegen op de hoek van de Zuidbroekstraat. De molenromp speelt en een prominente rol in het ontwerp dat de Nederlandse tuinontwerpster Mien Ruys maakte voor de tuin van het Kasteel van Oostkerke.