Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg "De Rode Leeuw" en "A l'Université", zie uithangbord. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem.

Herberg

Dorp 10 (Zedelgem)
Voormalige herberg, gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De bebouwing gaat terug tot vóór 1600. De oudste vermelding van de herberg gaat terug tot 1633, in 1676 komt voor het eerst de herbergnaam "De Roode Leeuw" voor. Vanaf 1810 is er een houtzagerij gevestigd. Nogmaals herberg genoemd "A l'Université" tussen 1861 en 1911, maar daarna alweer schrijnwerkerij. Na de jaren 1970 worden de gebouwen tijdelijk in gebruik genomen door het West-Vlaams Technisch Centrum, schrijnwerkerij van tekentafels en schoolmeubelen. Later handelszaak (lingeriewinkel). Geelbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder half schilddak (Vlaamse pannen) en boven een bepleisterde plint met imitatievoegen. Kroonlijst op klossen. Woonhuis aan de Rijselsestraat uit de jaren 1940-1950 met historiserende deuromlijsting en pseudovakwerk in de geveltop. Boven de ingang een beeldnis met beeld van de Heilige Jozef, patroon van de schrijnwerkers.