Sint-Niklaasinstituut

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Deerlijkstraat nr. 34/ Sint-Niklaassstraat/ Bekaertstraat. Sint-Niklaasinstituut, in oorsprong vrije meisjesschool, opgericht in 1866 onder impuls van E.H. Rogez op gronden geschonken door kannunik P.J. Maes. Volgens de kadastrale gegevens worden de vroegste gebouwen, zijnde het kloosterhuis en klassenvleugels, tussen 1868 en 1890 in opdracht van Jean Baptiste Béthune d'Id

Deerlijkstraat 34-36 (Zwevegem)
Sint-Niklaasinstituut, opgericht in 1866. De vroegste gebouwen, zijnde het kloosterhuis en klassenvleugels, gebouwd tussen 1868 en 1890. In 1893 in westelijke richting uitgebreid. In 1897 wordt een rechthoekig volume opgetrokken aan de straat, dat in 1934 wordt verbouwd tot een langgestrekte vleugel. In het derde kwart van de 20ste eeuw nog verschillende uitbreidingen in zuidelijke richting. Dieper in gelegen voormalig klooster, ca. 1866. Eenvoudige bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Links (westen), recentere klassenvleugel vermoedelijk aangepast in de jaren 1940. Rechts, dwarse vleugel, opgetrokken ca 1891. Blinde straatgevel geritmeerd door verticaliserende lisenen waartussen getoogde blinde vensters met bakstenen borstwering. Ten oosten, langgestrekte vleugel opgetrokken in twee fases, vermoedelijk in 1897 en 1934. Verankerde baksteenbouw geritmeerd door lisenen, verbonden door muizentandfries.

Wordt opgevolgd door