Historische hoeve De Draaiboom

Beschrijving

Nieuwe Steenweg nr. 128/ Draaiboomstraat. Hoeve "De Draaiboom", vroeger "Ten Grooten Boomgaard". Historische hoeve op de hoek van de Nieuwe Steenweg en de Draaiboomstraat, l.g. straat is genoemd naar de hoeve. Eerste vermelding in 1437 als omwalde hoeve "ten groten boghaerde", eigendom van de Kartuizers. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 als een grote, omwalde hoeve. In 1690 nog

Hoeve De Draaiboom

Nieuwe Steenweg 128 (Zuienkerke)
Eerste vermelding in 1437 als omwalde hoeve ten groten boghaerde, eigendom van de Kartuizers. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 als een grote, omwalde hoeve. Nu hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, waarvan enkel de boerenwoning met twee opkamertraveeƫn onder verhoogde nok is witgekalkt. De gebouwen zijn aan drie zijden van een begraasd erf opgesteld waarbij de oudere gebouwen een L vormen. De boerenwoning is het enige volume dat bij de 19de-eeuwse verbouwingen is behouden.