Steenbakkerij Cobricam N.V.: stoommachines, stoomketels en elektrische installatie

Gemeente Brecht
Straat Vaartkant Links
Locatie Vaartkant Links 44 (Brecht)

Steenbakkerij Cobricam N.V.

Vaartkant Links 44, Brecht (Antwerpen)

Steenbakkerij Cobricam N.V. met twee bewaarde stoommachines, stoomketels en elektrische installatie in het machinehuis.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft twee stoommachines, stoomketels en de elektrische installatie in het machinehuis van Steenbakkerij Cobricam N.V.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: De stoommachine, de stoomketels en de elektrische installatie van de N.V. Cobricon te Brecht (Sint-Lenaarts) worden beschermd als monument omwille van de industrieel-archeologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een cross-compound opstelling van twee stoommachines ‘Nolet’ en ‘Vandekerckhove’ als aanvulling van een Thiriau-machine. Alle elementen dateren uit de jaren 1920.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000598, Brecht (Sint-Lenaarts): Twee stoommachines, stoomketels en elektrische installatie (DE SCHEPPER J., 1982).

Waarden

De twee stoommachines, de stoomketels en elektrische installatie van de N.V. Cobricam zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde