Hoeve met losstaande bestanddelen

De hoeve met losse bestanddelen is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve met woonstalhuis, bakhuis, schuur, wagenhuis, stalling en bijhorend erf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Hoevecomplex dat teruggaat op een middeleeuwse hoevesite, afhangig van de Sint-Baafsabdij, in de loop van de 16de eeuw horende bij een Hof van Plaisantie, waarvan de bestaande gracht verbonden met het nabijgelegen vroeger ‘Luizenkasteel’ nog getuigt.
Architectuurhistorisch gaaf en compleet bewaard hoevecomplex te dateren in de late 18de en het begin van de 19de eeuw en typologisch representatief voorbeeld van een hoeve met losstaande bestanddelen, kenmerkend voor de nederzettingsvormen van deze regio. Het onbebouwde erf en de historische aanleg en aanplantingen maken integrerend deel uit van de hoevesite.
Representatief en vrij gaaf bewaard interieur, waarvan structuur, indeling en typerende interieurelementen nog bewaard zijn waardoor de traditionele agrarische woon- en werkwijze afleesbaar is.

Hoeve met losse bestanddelen en vijver

Bloemenhof 25 (Boechout)
De eerste vermelding van een hoeve op deze plaats dateert al van 1399. De hoeve lag in een gebied dat behoorde tot de Gentse Sint-Baafsabdij en vormde een geheel met het nabijgelegen Luizenkasteel, een hoeve uit de 16de eeuw. De hoeve bestaat uit losstaande bestanddelen uit de 18de en het eerste kwart van de 19de eeuw, een gekasseid erf en een tuin met vijver. De site wordt in oost-westelijke richting doorsneden door de Bloemenhofloop.