Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job met omgevend hekwerk

Beschermd monument van 06-07-1999 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Arendonk
Deelgemeente Arendonk
Straat Vrijheid
Locatie Vrijheid zonder nummer (Arendonk)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13001/104.1
  • OA002912

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job

Vrijheid zonder nummer, Arendonk (Antwerpen)

Neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van E. Dieltiens, 1901-1904, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job met omgevend hekwerk.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouwkerk met inbegrip van het omgevend hekwerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De kerk is een mooi en gaaf voorbeeld van een bijzonder monumentaal opgevat neogotisch kerkgebouw, tevens een belangrijk werk van de Antwerpse architect Ernest Dieltiens, leerling van Frans Baeckelmans en professor aan de Antwerpse Academie. Het gebouw heeft evenwichtige proporties, een klare opbouw en een kwaliteitsvol, beredeneerd materiaalgebuik. De neogotische stijl werd verwerkt tot een mooie synthese van de archeologisch gerichte neogotiek en de meer streekeigen traditionele architectuur. Meubilair, glasramen en kunstwerken samen met het omgevend hekwerk maken er een gaaf totaalkunstwerk van.

historische waarde

De neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk van Arendonk staat op de plaats waar sinds de 13de eeuw verschillende kerkgebouwen gestaan hebben. Daarvan getuigen het rijke kunstbezit en de vorm van de torenspits die verwijst naar de vroegere kerk. De kerk uit 1901-1904 naar ontwerp van Ernest Dieltiens is een goed voor beeld van archeologisch gerichte neogotiek geïnspireerd op de Franse gotiek maar ook op de meer streekeigen Schelde- en Kempense gotiek.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.