Hoeve Sint-Columbaveld

Beschrijving

Heestertstraat nr. 39. Hoeve z.g. "Sint-Columbaveld". Naam refereert naar het "Santa Colommavelt" gelegen ten zuiden van de hoeve en vermeld in het renteboek van de heerlijkheid Assche van 1634. De Atlas der Buurtwegen (1849) beeldt twee volumes af, vermoedelijk woonhuis met aansluitend nutsgebouwtje. In 1908 wordt de hoeve gedeeltelijk heropgebouwd cf. k

Heestertstraat 39 (Deerlijk)
Naam refereert naar het Santa Colommavelt gelegen ten zuiden van de hoeve en vermeld in het renteboek van de heerlijkheid Assche van 1634. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen erfpijlers met ijzeren hek en beschaduwd door linde. Linker erfpijler met driehoekig muurnisje met Heilige Columba. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Ten zuiden wagenhuis met dwars stalvleugeltje en ten oosten dwarsschuurtje.