Kasteel van Wemmel

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Het "kasteel van Wemmel" met omringend park, heden ingericht als gemeentehuis, is gelegen in het dorpscentrum van Wemmel ten zuiden van de kerk. Het voormalige waterkasteel met middeleeuwse oorsprong werd in de 17de eeuw als lustkasteel heropgebouwd.

Kasteel van Wemmel

Dr. H. Folletlaan 28 (Wemmel)
Het kasteel is een asymmetrisch complex geheel van meerdere vleugels en torens met omringend park en vijver, het oorspronkelijk middeleeuws waterkasteel werd in de 17de eeuw heropgebouwd.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Kasteeldomein Wemmel

Kasteel gebouwd in 1649 door baron Filips Taye als 'huis van plaisantie' ter vervanging van een ouder waterkasteel teruggaand op middeleeuwse site van dubbele feodale kasteelmotte uit de 12de eeuw, toebehorend aan de heren van Wemmel; kasteel sinds 1936 in gebruik als gemeentehuis, omgeven door gemeentelijk openbaar park van circa 6 hectare, met een vijver van circa 2 hectare; in de 17de en 18de eeuw met barokke parterretuin; bijna alle oude bomen werden in 1933 gerooid; openluchttheater uit interbellum.

Wordt opgevolgd door

Kasteel van Wemmel