Villa G. Deroissart-Stercken

Gemeentehuis van Arendonk met vredegrecht en herenwoning met cultuurgoederen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het neoclassicistisch herenhuis, ook gekend als Villa G. Deroissart-Stercken, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken.

Waarden

De voormalige herenwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Bij de herenwoning (nummer 31) zijn de uitwerking van het neoclassicistische exterieur en eclectische interieur met een uit de bouwperiode bewaarde afwerking van twee aangeschakelde salons op de begane grond bepalend voor de artistieke meerwaarde van dit pand.

sociaal-culturele waarde

De herenwoning getuigt van de woon- en leefwijze van de welgestelde burgerij op het einde van de 19de - begin 20ste eeuw.

in casu architectuurhistorische waarde:
Het gemeentehuis en de herenwoning zijn exemplarisch als in diverse stijlen opgetrokken voorbeelden van zowel openbare als private burgerlijke bouwkunst uit het begin van de 20ste eeuw.
De herenwoning is een voorbeeld van de destijds talrijke, maar thans schaars wordende burger- en herenhuizen van circa 1900 die in en nabij de dorpskern, veelal langs de belangrijkste verkeersaders, werden opgetrokken. Naast de voor het neoclassicisme kenmerkende bepleisterde voorgevel met fraai uitgewerkt inkomrisaliet, vensteromlijstingen en borstweringen, gevelbeëindiging en ijzeren dakbekroning bleven op de begane grond twee aaneengeschakelde salons in eclectische stijl bewaard.

Vrijheid 31 (Arendonk)
Halfvrijstaand, neoclassicistisch herenhuis van vier op drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak met smeedijzeren vorstkam en vier symmetrisch geplaatste schoorstenen.