Hoeven en kapel met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 03-06-1986 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Brecht
Deelgemeente Brecht
Straat Tilburgbaan, Lochtsebaan
Locatie Lochtsebaan, Tilburgbaan (Brecht)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/11009/101.1
  • OA002330

Is de omvattende bescherming van

Hoeve De Broeigans

Tilburgbaan 52, Brecht (Antwerpen)

Hoeve met omhaagd erf, gelegen tegenover de kapel. Hoeve met boeiend volumespel door de losstaande bestanddelen uit de 17de en de 19de eeuw, latere aanpassingen.

Hoeve gedateerd 1852

Lochtsebaan 2, Brecht (Antwerpen)

Hoeve van 1852 zie datering in gesinterde steen in oostelijke zijgevel, gelegen aan een doodlopende aarden weg, ten oosten van kapel en Broeiganshoeve.

Sint-Theobalduskapel

Tilburgbaan 69, Brecht (Antwerpen)

Laatgotische Sint-Theobalduskapel omgeven door weiland en loofbomen, uit 1613.

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het landelijk geheel gevormd door de Sint-Theobalduskapel, de Broeiganshoeve en de naburige hoeve uit 1852 met de omringende weilanden.

In het beschermingsdossier wordt de historische en stedenbouwkundige waarde van de kapel en de hoeven met omgeving als volgt gemotiveerd: landelijke geheel waarin de historische situering van de Sint-Theobalduskapel als plattelandskapel met omgevende hoeven weerspiegeld wordt.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000665, Brecht: 3 monumenten en dorpsgezichten (BRENDERS F., 1985).

Waarden

De Sint-Theobalduskapel, de zogenaamde Broeiganshoeve en de nabijgelegen hoeve met onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

stedenbouwkundige waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.