Brouwerswoning met stalvleugel

Brouwershuis

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de brouwerswoning gedateerd 1759 met inbegrip van de aansluitende stalvleugel.

Waarden

Het Brouwershuis met inbegrip van de stalvleugel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

opvallend intact bewaard, 1759 gedateerd brouwerij- en herbergcomplex, strategisch ingeplant in het dorpscentrum, ter hoogte van een oud, wegenkruispunt - in de vorm van een sober uitgewerkt, classicistisch (Louis XV) geïnspireerd dubbelhuis met haakse stal vleugel opgetrokken in baksteen met schaars gebruik van natuursteen. De aanzienlijke omvang van het hoofdgebouw, waarbij niet alleen de zolders, maar ook de hele verdieping als stapelruimte dienst doet, en de ruime, halfondergrondse kelders met waterput verwijzen naar de oorspronkelijke functie.

Brouwerswoning gedateerd 1759

Korbeekse Kerkstraat 10 (Bertem)
Fraaie brouwerswoning. Dubbelhuis met twee verdiepingen voorzien van steekboogramen met geprofileerde sluitstenen.