Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof en ommuring

Beschermd monument van 28-04-1998 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Leest
Straat Leest-Dorp
Locatie Leest-Dorp zonder nummer (Mechelen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/12025/614.1
  • OA000995

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Niklaas

Leest-Dorp zonder nummer, Mechelen (Antwerpen)

Georiënteerde driebeukige kerk met ingebouwde westertoren, ingeplant ten oosten van het dorpsplein, en omgeven door een kerkhof.

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Niklaas, te Leest (Mechelen), is met inbegrip van het kerkhof en de ommuring beschermd als monument.

Waarden

De Sint-Niklaaskerk en omringend oude kerkhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Kerk met in 1768 herbouwd koor en in 1782 herbouwde toren met sporen van de romaanse kerk in de onderbouw. Neogotisch schip van 1852-1855 naar ontwerp van F. Berckmans met sporen van de romaanse kerk, die aan de oorsprong ligt van het ontstaan van de Leestse nederzetting, omringd door een vrij gaaf bewaard en ommuurd kerkhof dat in essentie één geheel vormt met de kerk, een belangrijk herkenningspunt in het centrum van de gemeente. Grotendeels neogotisch meubilair en enkele stukken afkomstig uit de oude kerk.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.