Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Begijnhof
definitieve beschermingsbesluiten: 16-09-1966 ID: 540
Begijnhofstraat 21-25, Bodegemstraat 2, Grachtkant 1-16, Hellestraat 1-6, Hemdsmouwken, Kalvarieberg 1-8, Martienushoek 1-4, Oud-Kerkhof 1-13, Pompstraat 2-8, Sint-Margaretastraat 1-20, 21-29, 20A-B, Symforosastraat 1-10, 12, Wezenstraat 1-6, 7 (Lier)
Het huidige hof is een miniatuurstadje op een min of meer rechthoekige plattegrond met een grootte van circa 2 hectare.
Pompstraat 6-8 (Lier)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw. Vernieuwde, witgekalkte en verankerde lijstgevel op gepikte plint.
Symforosastraat 9 (Lier)
Kleine begijnenwoning in kern uit de 17de eeuw. Verankerd en witgekalkt huisje van drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak.
Grachtkant 15 (Lier)
Begijnenhuis opgetrokken in 1721-1726. Gelegen in de hoek met de Hellestraat en eertijds werkkamer van diverse Lierse kunstenaars, zoals Frans Bogaerts en Oscar Van Rompay.
Sint-Margaretastraat 20 (Lier)
In de jaren dertig volledig aangepast en verbouwd tot kleine huisjes. Combinatie van breed- en diephuis in traditionele bak- en zandsteenstijl.
Pompstraat 2 (Lier)
Combinatie van twee huizen onder zadeldaken, uit de 17de eeuw en voorzien van voortuintje. Huis met verankerde en witgekalkte lijstgevel.
Sint-Margaretastraat 10 (Lier)
Neotraditioneel huis van bak- en zandsteen, van circa 1938. Van de straat afgescheiden door voortuintje.
Sint-Margaretastraat 2 (Lier)
Verankerd bakstenen breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw.
Symforosastraat 1 (Lier)
Hoekhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern uit de 17de eeuw.
Sint-Margaretastraat 11 (Lier)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw, doch aangepast in de 19de eeuw. Bepleisterde en verankerde lijstgevel.
Sint-Margaretastraat 9 (Lier)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw doch volledig aangepast circa 1839. Hoekpand met bepleisterde en verankerde lijstgevel op arduinen plint.
Sint-Margaretastraat 25 (Lier)
Klimt mogelijk op tot de 17de eeuw, met aanpassingen uit 18de en 19de eeuw. Witgekalkte en verankerde voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen op gepikte plint.
Pompstraat 4 (Lier)
Vermoedelijk gebouwd circa 1675, met latere aanpassingen. Witgekalkte en verankerde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakvenster.
Hellestraat 1 (Lier)
Huis met kern opklimmend tot de 17de eeuw en aangepast in de loop van de 19de eeuw.
Oud-Kerkhof 7 (Lier)
Vernieuwd huisje van drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak met dakvenster, met kern uit de 17de eeuw.
Oud-Kerkhof 8 (Lier)
Huis gevat tussen nummer 7 en kerkkoor. Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 18de eeuw.
Sint-Margaretastraat 14 (Lier)
Het begijnenhuisje is een combinatie van witgekalkt diep- en breedhuisje op gepikte plint, onder aaneengesloten zadeldaken, uit de 17de eeuw.
Sint-Margaretastraat 29 (Lier)
Combinatie van breed- en diephuis, van respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de 17de eeuw.
Sint-Margaretastraat 16-18 (Lier)
Sint-Thomas van 1827 en Sint-Franciscus de Paula van 1833. Identieke breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
Hellestraat 3 (Lier)
Tot eind 18de eeuw één geheel met nummer 5. Heden kleinste huisje van het begijnhof; gekalkt breedhuisje onder zadeldak, uit de 17de eeuw.
Grachtkant 1 (Lier)
Alleenstaand hoekhuis onder zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw. Verankerd en onderkelderd bakstenen gebouw op gepikte plint.
Grachtkant 16 (Lier)
Neotraditioneel breedhuis met enkelhuisopstand, waarvoor bouwaanvraag van 1907; gelegen op de hoek met het Hemdsmouwken ter vervanging van het vroegere pand Hemdsmouwken nummer 1.
Grachtkant 3 (Lier)
Alleenstaand huis, opklimmend tot de 17de eeuw. Verankerde baksteenbouw op gepikte plint. Bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
Sint-Margaretastraat 1 (Lier)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch aangepast eind 18de eeuw.
Hellestraat 6 (Lier)
Traditioneel breedhuis, opklimmend tot de 17de eeuw, doch vermoedelijk aangepast eind 18de eeuw; van de straat gescheiden door een voortuintje met witgekalkte bakstenen muur en ijzeren hekken.
Bodegemstraat 2 (Lier)
Bepleisterd hoekhuis onder zadeldak uit de 17de eeuw; gerestaureerd in 1844. Verankerde lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag op gepikte plint.
Oud-Kerkhof 12 (Lier)
Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw. Bakstenen lijstgevel met sporadische verwerking van zandsteen.
Sint-Margaretastraat 23 (Lier)
Huidig hoekhuis gebouwd in 1861; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint.
Sint-Margaretastraat 27 (Lier)
Hoekpand van twee traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking, uit de 17de eeuw. Aangepaste, witgekalkte lijstgevel op gepikte plint.
Wezenstraat 4 (Lier)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak met mooi dakvenster. Witgekalkte lijstgevel op gepikte sokkel, gemarkeerd door steekboogvensters onder druiplijst.
Hellestraat 4 (Lier)
Combinatie van breedhuis links en vooruitspringend diephuis rechts, onder gecombineerde zadeldaken, opklimmend tot de 17de eeuw, met latere aanpassingen.
Martienushoek 2 (Lier)
Begijnenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.
Oud-Kerkhof 10-11 (Lier)
Oorspronkelijk één geheel; in de 19de eeuw verbouwd tot tweegezinswoning.
Sint-Margaretastraat 15 (Lier)
Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.
Oud-Kerkhof 1 (Lier)
Hoekpand van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak, uit de 17de eeuw. Bepleisterde lijstgevel op gecementeerde plint.
Sint-Margaretastraat 12 (Lier)
Witgekalkt huisje met voortuintje; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw.
Sint-Margaretastraat 4 (Lier)
Huisje opklimmend tot de 17de eeuw, met voorgevel aan Oud-Kerkhof. Tuitgevel met onregelmatige ordonnantie, op gepikte plint.
Martienushoek 4 (Lier)
Oorspronkelijk begijnenhuisje onder zadeldak, gerestaureerd naar ontwerp van W. Goovaerts.
Sint-Margaretastraat 7 (Lier)
Tot 1798 woning voor de begijnen, met als functie kosteres of hulpkosteres. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, uit de 17de eeuw.
Kalvarieberg 1-6 (Lier)
Huisjes, van circa 1690, onder aaneengesloten zadeldaken. Verankerde lijstgeveltjes, van de straat gescheiden door voortuintjes met houten hek.
Oud-Kerkhof 4-5, 6 (Lier)
Witgekalkte huisjes met onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de 17de eeuw.
Sint-Margaretastraat 6-8 (Lier)
Breedhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 17de eeuw; van de straat afgescheiden door voortuintjes en witgekalkte bakstenen muur.
Sint-Margaretastraat 3-5 (Lier)
Twee gelijkaardige huizen van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met kern uit de 17de eeuw.
Oud-Kerkhof 2-3 (Lier)
Twee huizen van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken met dakvensters, uit de 17de eeuw.
Sint-Margaretastraat 19-21 (Lier)
Twee gelijkaardige huizen van respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen, uit de 17de eeuw, met 18de-eeuwse aanpassingen.
Sint-Margaretastraat 13 (Lier)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch met 19de-eeuws uitzicht.
Sint-Margaretastraat (Lier)
In 1258 kregen de begijnen van de bisschop van Kamerijk de toelating tot het bouwen van een kapel en in 1259 tot het stichten van een eigen parochie.
Symforosastraat (Lier)
Witgekalkt huisje onder zadeldak; rechthoekige deur en X-vormig muuranker.
Kalvarieberg 7-8 (Lier)
Complex bestaande uit huis onder schilddak, waarachter twee oudere diephuizen met traditionele kern. Breedhuis met kern uit de 17de eeuw en aangepast in de 19de eeuw.
Hellestraat 5 (Lier)
Tot eind 18de eeuw één geheel met nummer 3. Witgekalkt hoekhuis onder zadeldak met klimmend dakvenster, uit de 17de eeuw.
Hellestraat 2 (Lier)
Hoekhuis van bak- en zandsteen onder zadeldak, uit de 17de eeuw. Ten zuidoosten haaks aanbouwsel Sint-Apollonia, onder volumineus zadeldak.
Sint-Margaretastraat 17 (Lier)
Heden huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.
Oud-Kerkhof 13 (Lier)
Links huis, oorspronkelijk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaert, gesloopt in 1855 en samen met Sint-Elisabeth ingericht als nieuwe infirmerie.
Wezenstraat 6 (Lier)
Complex bestaande uit verscheidene vleugels, opgetrokken uit baksteen met verwerking van arduin; U-vormig geschikt rond een deels geplaveide, deels beboomde binnenplaats.
Begijnhofstraat 25 (Lier)
Pastorie, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Oorspronkelijk twee diephuizen; circa 1800 voorzien van een laatclassicistische lijstgevel.
Wezenstraat 2 (Lier)
Oorspronkelijk bewoond door twee begijnen-portiersters, belast met het openen en sluiten der hofpoort. Aangepast huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
Symforosastraat 2-12 (Lier)
Reeks begijnenwoningen van baksteen, veelal gekalkt, op gecementeerde of gepikte plint, in kern uit de 17de eeuw, met latere aanpassingen.
Wezenstraat 1-7 (Lier)
Aaneengesloten rij begijnenwoningen van bak- en zandsteen, opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw, van de straat afgesloten door voortuintjes en witgekalkte muur.
Symforosastraat 3-7 (Lier)
Enkelhuizen met lijstgevels van twee tot drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
Martienushoek 3 (Lier)
Een steegje van circa 1,5 meter breed en 18 meter lang, dat leidde naar een viertal heden verdwenen begijnenwoningen die gelegen waren tegen de omheiningsmuur van het begijnhof.
Grachtkant 4-13 (Lier)
Tien aaneengesloten rijhuizen in traditionele stijl, van 1721-1726. Bak- en zandstenen breedhuizen met dubbelhuisopstand en verankerde lijstgevels.
Wezenstraat (Lier)
Bakstenen muur op zandstenen plint, geritmeerd door zandstenen muurbanden met centrale laat-barokke korfboogpoort en rechts nachtpoortje, beide onder leien lessenaarsdak aan achterzijde, gebouwd circa 1690.
Wezenstraat (Lier)
Gevat tussen de Oude Pastorij en de infirmerie. Bakstenen constructie uitgewerkt als pseudo-portiek met gebruik van gesinterde baksteen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4407 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.