Hoeve Cruyninghemhof

Gemeente Mechelen
Straat Tiendenschuurstraat
Locatie Tiendenschuurstraat 35 (Mechelen)
Alternatieve naam Hoeve Ter Kroningen

Tiendenschuurstraat 35, Mechelen (Antwerpen)

Benaming mogelijk naar de oorspronkelijke eigenaars en naar verluidt de oudst bewaarde hoeve van Leest; reeds aangeduid op de kaart van 1723 .

Beschrijving

De "Hoeve Cruyninghemhof", ook gekend als "Hoeve Ter Kroningen", is beschermd als monument. De bescherming omvat het volledige hoevecomplex bestaande uit een boerenwoning met aansluitende stal, een langsschuur en aansluitend wagenhuis, een paardenstal, een bakhuis, een boomgaard, een moestuin en een poel.

Waarden

Het zogenaamde 'Cruyninghemhof' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Vrij monumentale hoeve, in traditionele bak- en zandsteenstijl, minstens opklimmend tot het begin van de 18de eeuw en getuige van de eertijds sterk geconcentreerde landbouwbedrijvigheid.