Waterkasteel

Beschrijving

Historisch waterkasteel, gelegen in een riant landschapspark uit de 19de eeuw met een alpiene tuin uit 1958. Het geheel kreeg zijn huidig uitzicht door toedoen van Albert Vaucamps vanaf 1875. Anno 2016 is de Provincie Vlaams-Brabant eigenaar van het domein.

Domein en kasteel van Huizingen en alpiene tuin Bloemendal

H. Torleylaan 100, zonder nummer (Beersel)

Oude tamme kastanje

H. Torleylaan 100, Oud Dorp zonder nummer (Beersel)
In het beboste deel van het Provinciaal domein te Huizingen staat een zeer grote opgaande tamme kastanje. Met zijn stamomtrek van 574 cm behoort hij tot de ouderlingen onder de bomen. Deze oudjes worden ook wel eens veteraanbomen genoemd. In deze levensfase wordt de boom geheel of gedeeltelijk hol en ondergaat hij vaak een natuurlijke kroonreductie. Meestal wordt zo’n boom aanzien als ‘stervende’, terwijl hij enkel op weg is naar een nieuw evenwicht om - gehavend, maar springlevend - nog enkele eeuwen verder te gaan. En veteraanbomen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook van onschatbare ecologische, historische en landschappelijke waarde. Read, H. (2013, vertaald en herwerkt door Joye, T.). Beheer van veteraanbomen.Brussel: Inverde/Agentschap voor Natuur en Bos. ISBN 978 90 820 3380 9