Beschermd monument

Parochiekerk Sint-Lambertus: pastorie met omgeving en verbindingsmuur

Beschermd monument van tot heden

ID
4418
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4418

Besluiten

Pastorie Sint-Lambertusparochie en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 07-11-2014  ID: 5548

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de Sint-Lambertuskerk is beschermd als monument. De bescherming omvat de pastorie en omgevende elementen zoals de oprit, scheidingsmuur, inkombordes, waterpartij, beeld van de patroonheilige, ijzeren kruis, verbindingsmuur naar de oude kerktoren en de open ruimte omheen de parochiekerk.

De toren van de oude parochiekerk werd reeds op 12 mei 1947 beschermd als monument. De modernistische parochiekerk, ontworpen door Lucien Engels, werd op 13 februari 1998 beschermd als monument.



Waarden

Pastorie van de Sint-Lambertuskerk, met inbegrip van de omgevende open ruimte met de oprit van de pastorie met scheidingsmuur, de waterpartij, het inkombordes en het voortuintje voor de kerk, de open ruimte achter de kerk en pastorie en de verbindingsmuur naar de kerktoren van de voormalige Sint-Lambertuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De pastorie van de Sint-Lambertuskerk in het dorpscentrum van Muizen maakt deel uit van een kerksite met een eeuwenoude religieuze historiek. De site vormt een cluster van diverse religieuze bouwwerken uit verschillende periodes, bestaande uit de moderne kerk met pastorie, een gotische kerktoren teruggaand op een Karolingische portaaltoren, een verbindingsmuur die het oude en nieuwe gedeelte verbindt en een open zone rond de toren die een archeologische site bevat.
De pastorie van de Sint-Lambertuskerk alsook de omringende open ruimte maken integrerend deel uit van het oorspronkelijk ontwerp van architect Lucien Engels. De modernistische kerk annex pastorie werd in 1960-1966 opgericht ter vervanging van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste gotische kerk en op de plaats van de vroegere -tevens vernielde - pastorie.
De Sint-Lambertuskerk wordt beschouwd als een belangrijke en typologisch uitzonderlijke realisatie binnen het oeuvre van de architect. Het is dan ook van belang dat het oorspronkelijk totaalconcept in zijn geheel beschermd wordt en de pastorie alsook de omgevende ingerichte ruimte als een 'complementaire schakel' de beschermde kerksite vervolledigt. Het belang van licht en ruimte, materialiteit, constructie, een ingenieus grondplan en waterpartijen die het 'binnenkomen' begeleiden zijn voor Engels in die periode belangrijke ingrediënten die ook in het complex te Muizen aan bod komen.
De doordachte inplanting van kerk en pastorie, hun gelijke bouwperiode en bouwstijl en het planmatig opzet maken de pastorie onlosmakelijk verbonden met het bedehuis. Uitwendig realiseert Engels een perfecte integratie van beide gebouwen door ze aan elkaar te laten grenzen, ze onder eenzelfde dakconstructie te brengen en door het gebruik van dezelfde materialen en detaillering. Tegelijkertijd positioneert hij de pastorie duidelijk ten opzichte van het bedehuis door haar achterin gelegen inplanting. Met pastorie aan de linkerzijde van de kerk en weekkapel aan de rechterzijde krijgt het complex een symmetrisch evenwicht. De omgevende ruimte bevat de oprit naar de pastorie met scheidingsmuur, de waterpartij voor de kerk met het beeld van Rik Poot, het inkombordes, het voortuintje met ijzeren kruis, de verbindingsmuur als link naar de oude kerksite en de open ruimte achter de pastorie en kerk.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Parochiekerk Sint-Lambertus

Muizen-Dorp 4 (Mechelen)
Moderne kerk naar ontwerp van architect L. Engels, eerstesteenlegging op 17 september 1960.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.