Vierendeelbrug

IJzeren spoorwegbrug (type Vierendeel)

Beschrijving

De Vierendeelbrug, gelegen te Mechelen tussen het Raghenoplein en de Leuvensesteenweg, is beschermd als monument.

Waarden

De ijzeren spoorwegbrug van het type vierendeelbrug is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Zeldzaam geworden voorbeeld van een - volgens de toen gebruikelijke klinknagelmethode gebouwde - ijzeren spoorwegbrug met gebogen bovenrand, in 1935 geconstrueerd in een - zowel vanuit historisch als organisatorisch oogpunt - belangrijk spoorwegcentrum en dit volgens een door Vierendeel (1852 - 1940) ontwikkelde constructiemethode met wereldfaam en als dusdanig ook een materiële getuige van de voormelde constructiemethode die ook op andere constructies werd toegepast; als één van de weinige nog overblijvende voorbeelden van een 'Vierendeel'-brug die nog tijdens het leven van de ingenieur Vierendeel werden gebouwd en intact werden bewaard.

Vierendeelbrug

Leuvensesteenweg (Mechelen)