Beschermde archeologische site

Finaalpaleolithisch en mesolithisch sitecomplex De Liereman

Beschermde archeologische site van tot heden

Finaalpaleolithisch en mesolithisch sitecomplex in het Landschap De Liereman

Waarden

Het finaalpaleolithisch en mesolithisch sitecomplex in het Landschap De Liereman is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

De beschermde zone omvat een langgerekte oost-west gerichte duinrug, die op basis van evaluatieonderzoek als één groot sitecomplex uit zowel het mesolithicum (9500-4000 v.Chr.) als het finaalpaleolithicum (12000-10800 v.Chr.) kan worden gezien. Opvallend is dat de resten van beide periodes zich op verschillende locaties stratigrafisch boven elkaar bevinden, waarbij de finaalpaleolithische vondsten zich in een overstoven paleobodem bevinden, de zogeheten Usselobodem. Hierdoor is het zeker dat deze vondsten zich nog op hun oorspronkelijke locatie bevinden, zonder verstoringen uit latere periodes. De bewaring van finaalpaleolithische resten in een begraven Usselobodem, en in het bijzonder de stratigrafische scheiding met latere mesolithische bewoning, is momenteel zeer zeldzaam in de context van de Noord-Europese vlakte en biedt uitzonderlijke mogelijkheden voor verder onderzoek. De verschillende depressies in de omgeving kunnen het archeologisch potentieel verder aanvullen wat betreft paleoecologie, terwijl de site zelf ook veel te bieden heeft voor geomorfologisch onderzoek van deze laatglaciale ruggen. Het sitecomplex van de Liereman bevindt zich bovendien in een ruimer prehistorisch landschap waarbij in de nabije omgeving ook andere vindplaatsen uit het middenpaleolithicum, het mesolithicum en mogelijk ook het finaalpaleolithicum bekend zijn.

De Zeshonderd (Arendonk), Bergstraat, Schuurhovenberg (Oud-Turnhout)
Oud-Turnhout en Arendonk Landschap De Liereman Duinengordel omvat een rijk, uitgestrekt en goed bewaard finaalpaleolithisch en mesolithisch sitecomplex in een breder prehistorisch landschap.

Het natuur- en cultuurlandschap tussen de dorpscentra van Oosthoven, Oud-Turnhout en Arendonk

Arendonk (Arendonk), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
De ankerplaats is, hoewel plaatselijk aangetast doorheen de tijd, een uniek voorbeeld van een compleet historisch heide – economiesysteem. Historisch – landschappelijk vormde het westelijke deel (de vallei van de Aa met de woonkernen Schuurhoven en Schuurhovenberg) een complex van akkers en graslanden (het zogenaamde infield), terwijl het centrale en oostelijke deel ervan een immense heidevlakte was (het outfield).