Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuizen met tuinen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 10-07-1997 tot heden

ID
4428
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4428

Besluiten

Burgerhuizen
definitieve beschermingsbesluiten: 10-07-1997  ID: 3196

Beschrijving

De huizenrij van negen eclectische burgerhuizen, gelegen aan de Auwegemvaart te Mechelen, is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de burgerhuizen met huisnummers 7-15 (op het moment van de bescherming), met inbegrip van de voor- en achtertuinen.

De woning met adres Vekestraat 27, gelegen op de hoek van de Auwegemvaart en de Vekestraat, is geen deel van de bescherming als stadsgezicht. De als monument beschermde woning met adres Auwegemvaart 15 is daarentegen wel deel van het beschermde stadsgezicht.Waarden

Auwegemvaart 7-15 is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De huizenreeks Auwegemvaart 7 tot 15 is illustratief voor de stadsuitbreiding van de periode na 1905 waarbij de middenklasse van de burgerij zich vestigde op de vaartoevers tussen het stadscentrum en Battel.

artistieke waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Provinciale maar homogene interpretatie van de belle époque met verzorgde details in schrijn- en smeedwerk en verwijzingen naar de art nouveau. Het huis nummer 7 is in 1935 toegevoegd en is een vertegenwoordiger van de nieuwe zakelijkheid.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Negen burgerhuizen in eclectische stijl

Auwegemvaart 8-15, 15A (Mechelen)
Enkelhuizen van twee traveeën, twee tot drie bouwlagen en hoog souterrain, onder pseudo-mansarde- of zadeldak, opgetrokken tussen 1905 en 1925.


Woonhuis ontworpen door R. Van Dijck

Auwegemvaart 7 (Mechelen)
Rijhuis in nieuwe zakelijkheid van circa 1935, gesigneerd R. Van Dijck; twee traveeën, twee bouwlagen, souterrain met keldergarage, pannen zadeldak.