Beschermd monument

Burgerhuizen

Beschermd monument van 01-03-1978 tot heden
ID: 4433   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4433

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-03-1978  ID: 1171

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de vier burgerhuizen genaamd Bargie of Het Schipken, Den Anker, Vijf Ringen of Sint-Joris en De Tiber of De Vier Gekroonden.Waarden

De huizen gelegen Werf 2, 3 (Bargie of Het Schipken), 4 (Den Anker), 5 (Vijf Ringen of Sint-Joris) en 7 (De Tiber) zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

industrieel-archeologische waarde

-


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis Bargie

Werf 3 (Lier)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


Burgerhuis Den Anker

Werf 4 (Lier)
Voormalige woning van bouwmeester C. Van Everbroeck. Huis met Lodewijk XV-elementen, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw.


Herberg Jonas

Werf 5 (Lier)
Huis in sobere rococostijl, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie, van vier traveeën en drie bouwlagen op arduinen plint, onder zadeldak.


Huis De Vier Gekroonden

Werf 7 (Lier)
Genaamd naar het ambacht van metsers, steenhouwers, schaliedekkers en glazenmakers. Renovatie tot woonresidentie naar ontwerp van architectenbureau J. D'Hoore - S. Peeters aangevat in 1989.