Beschermde archeologische site

Zennegat

Zennegat

De bescherming omvat de prehistorische site van het Zennegat.

Zennegat is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

De site Zennegat in Mechelen omvat een prehistorische vindplaats, aan de rand van een vroegere meander van de Zenne/Dijle. De aanwezige artefacten (voornamelijk vuursteen en aardewerk) duiden op een aanwezigheid vanaf het vroeg-/middenmesolithicum, met een zwaartepunt van de bewoning in het laatneolithicum tot de vroege bronstijd (circa 2500 tot circa 1800 voor Christus). Deze laatneolithische vindplaats is uniek voor de ruime regio. Buiten deze site beperken de laatneolithische vindplaatsen zich in deze regio vooralsnog tot schaarse vondsten. De kenmerken van de vuurstenen artefacten wijzen op een associatie met ‘culturen’ van deze periode, die voornamelijk gekend zijn van vindplaatsen in Nederland. Wat betreft de laatste fase van bewoning, rond 1800 voor Christus, wijst het aardewerk eveneens op een associatie met Nederlandse vindplaatsen. De vindplaats van het Zennegat vult dus een belangrijke regionale lacune in voor deze periode. Bovendien werden bij het opgravingsonderzoek verschillende paalkuilen vastgesteld, wat wijst op de aanwezigheid van nederzettingsstructuren. Tenslotte biedt de vindplaats eveneens, aan de rand van een oude geul, de mogelijkheden tot bewaring van organisch materiaal (bot, zaden en vruchten), wat eveneens zeer zeldzaam is voor prehistorische vindplaatsen.

Zennegat

Zennegatvaart (Mechelen)
De site Zennegat omvat een prehistorische vindplaats, aan de rand van een vroegere meander van de Zenne/Dijle. De artefacten (voornamelijk vuursteen en aardewerk) duiden op een aanwezigheid vanaf het vroeg-/middenmesolithicum, met een zwaartepunt van de bewoning in het laatneolithicum tot de vroege bronstijd (circa 2500 tot circa 1800 voor Christus).