Fort 8

Deelgemeente Hoboken
Straat Schansstraat
Locatie Schansstraat z.nr. (Antwerpen)

Fort VIII

Schansstraat zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Laatste fort van de vooruitgeschoven fortengordel rond Antwerpen naar ontwerp van A.H. Brialmont, voltooid in 1868.

Beschrijving

De bescherming omvat Fort 8 van de Brialmontgordel met inbegrip van de oude gebouwen, grachten en omwallingen.

Waarden

Fort VIII met inbegrip van alle oude gebouwen, grachten en omwallingen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Fort VIII maakt deel uit van de verdedigingsgordel die door Brialmont in de periode 1854-1859 werd aangelegd. Deze gordel neemt in de internationale vestingbouwkunde een vooraanstaande plaats in als prototype van een grootschalige verdediging van een stad. De aanleg van het geheel geeft een beeld van de wijze van oorlogsvoering in deze periode.