beschermd cultuurhistorisch landschap

Dijlevallei-Mispeldonck

beschermd cultuurhistorisch landschap van tot ( vernietigd)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
4466
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4466

Besluiten

Dijlevallei - Mispeldonck
nietigverklaringen: 11-06-2007  ID: 11208

Dijlevallei - Mispeldonck
definitieve beschermingsbesluiten: 29-05-1995  ID: 2882

Beschrijving

De Dijlevallei-Mispeldonck werd beschermd als landschap bij ministerieel besluit van 29 mei 1995.
Deze bescherming werd vernietigd door een arrest van de Raad van State van 11 juni 2007 (arrest 172.111).



Waarden

De Dijlevallei-Mispeldonck was beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

De esthetische waarde van het landschap 'Dijlevallei - Mispeldonk' wordt bepaald door de afwisseling van bossen met kleinschalige landbouwactiviteiten en door de gevarieerdheid van het open landschap dat visueel ingedeeld wordt door talrijke heggen, houtkanten en bomenrijen. Het voorgestelde landschap bezit thans nog alle ingrediënten van het oorspronkelijke oude rivierenlandschap met onder andere dijken, verlande afgesneden meanders, waterzieke hooi- en graasweiden, broekbosjes, naaldhoutaanplanten, houtkanten. Deze elementen vormen één schilderachtig geheel waar menig kunstenaar zijn inspiratie vindt.

historische waarde

De historische waarde van het gebied 'Dijlevallei - Mispeldonck' wordt bepaald door de relicten van het oorspronkelijk alluvium - van oudsher werden de drassige gronden gebruikt als graas- en hooiland - en het voorkomen van enkele historische gebouwen, onder andere de Mispeldonckhoeve, de Leeuwerikhoeve, het Muizenhof en de veldkapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Muizenhoek.

wetenschappelijke waarde

De geleidelijke overgang van alluviale kleigrond en zware kleigrond, drassige veenbodem tot droge zandgrond, van oeverwalmateriaal en komgronden tot plaatselijke zandopduikingen, van droog naar nat, heeft een grote vegetatiekundige diversiteit voor gevolg.
Het voorgestelde landschap maakt tevens deel uit van een kleinschalig rivierenlandschap met een rijk gevarieerde begroeiing met onder andere hooi- en graasweiden doorkruist met grachtjes, bomenrijen, houtkanten, broekbosjes, loofhout- en naaldhoutaanplantingen, afgesneden en verlande meanders.
Naast de grote diversiteit aan begroeiingstypen, met een rijk gevarieerde, soms zeldzame flora, draagt de rijke avifauna eveneens bij tot de natuurwetenschappelijke waarde van het landschap.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Boerenhuis

Rijmenamsesteenweg 17 (Mechelen)
Boerenhuis (dwarshuis, nok loodrecht op de straat) met zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.


Landhuis Muysenhuys of Ter Donck

Bonheidensteenweg 25-33 (Mechelen)
In de 9de-10de eeuw een schans uitgegroeid tot waterburcht, huidig uitzicht van 1959-1965 naar ontwerp van architect Ruelens.


Langgestrekte hoeve

Bonheidensteenweg 50 (Mechelen)
Achterin gelegen hoeve van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot circa 1844.


Mispeldonkhoeve

Mispeldonk 1 (Bonheiden)
Sterk gerestaureerd, oost-west-gericht woonstalhuis van tien traveeën en één bouwlaag onder pannen, aan westelijke zijde afgewolfd zadeldak.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Dijlevallei tussen Mechelen en Rijmenam

Bonheiden, Rijmenam (Bonheiden), Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Haacht (Haacht), Keerbergen (Keerbergen), Mechelen, Muizen (Mechelen)
Dit gebied is gelegen in de gemeenten Mechelen, Bonheiden en Boortmeerbeek. Het betreft een uitgestrekt, kleinschalig rivierlandschap langsheen beide oevers van de Dijle met relicten van het oude alluvium zoals dijken, afgesneden meanders, natte hooi- en graasweiden, broekbosjes en talrijke oude heggen en houtkanten. Het microreliëf, bestaande uit de geleidelijke overgang van alluviale en zware kleigrond, over drassige veenbodems, naar droge zandgrond en van oeverwalmateriaal en komgronden, tot plaatselijke zandopduikingen is gaaf bewaard gebleven en heeft een grote vegetatiekundige diversiteit tot gevolg. Ook de perceelsstructuur, van de van oudsher aanwezige graas- en hooilanden, zijn grotendeels historisch stabiel gebleven. Samen met historische kastelen en hoeven op de hogere delen in de vallei, vormen ze een gevarieerd en schilderachtig geheel.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Dijlevallei-Mispeldonck [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.