Herenhuis

Beschrijving

Hoogstraat nr. 75. Herenhuis met neoclassicistische inslag, opgetrokken volgens kadaster in 1897 op het puin van een voormalige koopmanswoning met achterliggend magazijn dat deels herbouwd wordt. Bouwheer is de Tieltse handelaar Leo Peeters. De kadastrale mutatieschets geeft aan de tuinzijde een driezijdige erkervormige uitbouw weer, vermoedelijk later weggewerkt. Baksteenbouw van vijf tra

Herenhuis

Hoogstraat 75 (Tielt)
Herenhuis met neoclassicistische inslag, opgetrokken volgens kadaster in 1897 op het puin van een voormalige koopmanswoning met achterliggend magazijn dat deels herbouwd wordt. Bouwheer is de Tieltse handelaar Leo Peeters. De kadastrale mutatieschets geeft aan de tuinzijde een driezijdige erkervormige uitbouw weer, vermoedelijk later weggewerkt. Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Sobere lijstgevel vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw: roodbakstenen parement met gebruik van natuursteen. Overkragende witgeschilderde houten kroonlijst op vlakke consoles. Linkerpoorttravee gemarkeerd door onder meer natuurstenen balkon met balusterleuning. Vleugeldeur met gedeeld bovenlicht. Poort met dito bovenlicht tussen oculi.