Fort 7

Besluiten

Gemeentehuis van Wilrijk, parochiekerk Sint-Bavo, Fort 7, kaak op de Bist en Kasteel Klaverblad met bijgebouwen en gronden binnen omgrachting

Beschrijving

De bescherming omvat Fort 7 van de Brialmontgordel met inbegrip van de gebouwen, grachten en wallen.

Waarden

Fort 7 met inbegrip van alle gebouwen, grachten en omwallingen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Fort VII

Legerstraat 40 (Antwerpen)
Fort 7 maakt deel uit van de Brialmontgordel, opgericht in het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen met natuurstenen versieringen, opgetrokken volgens het typeplan van de Antwerpse forten I tot VIII. Op het hoofdfront zijn nog twee bakstenen en een betonnen holtraverse aanwezig; op het linkerzijfront een bakstenen holtraverse en een betonnen flankeringsbatterij. Verder is er ook nog een houten officierswoning. Met uitzondering van een klein deel aan de noordkant, bleef de gracht inclusief twee bruggen integraal bewaard. Het dichtbegroeide fort is bovendien natuurgebied en beschikt over een waardevolle flora.