Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs

Beschrijving

Het schoolgebouw van het Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs, opgetrokken in 1927-1934 naar ontwerp van architect J. Lauwers, is beschermd als monument.

Waarden

Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs, gebouwd in 1927-1934 naar ontwerp van architect Jan Lauwers, geldt door zijn strakke vormgeving, het gebruik van zuivere onbewerkte materialen en het ontbreken van versiering als een geslaagd voorbeeld van functionalistische architectuur met verwijzingen naar de Amsterdamse School.

historische waarde

In de evolutie van de regio Mechelen tot belangrijkste groentenstreek van het land speelt tuinbouwonderwijs een niet te schatten rol; om aan de specifieke eisen van het landbouwonderwijs te kunnen voldoen, was een tuinbouwschool met eigen proefvelden en modelhoeve een noodzaak die resulteerde in het nu nog bestaande Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs.

Antwerpsesteenweg 145 (Mechelen)
Opgericht in 1921 als afdeling van de Technische Scholen op de Melaan. Het schoolgebouw in nieuwe zakelijkheid is een ontwerp van architect J. Lauwers, 1927-1930.