Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Gemeentehuis van Vosselaar en parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de uitbreiding van de bescherming uit 1975 van de toren en het orgel tot de gehele Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw (uitbreiding tot bescherming tot het volledige gebouw) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het rijke mobilair van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw te Vosselaar getuigt van haar onderhorigheid aan begoede abdijen en de eeuwenoude reputatie van Vosselaar als bedevaartsoord.

artistieke waarde

Vooral de merkwaardige middeleeuwse beelden (13de-15de eeuw), het ensemble van drie imposante barokaltaren (tweede helft 17de eeuw) en enkele schilderijen (17de eeuw), bezitten een hoge artistieke waarde en zijn dus kunsthistorisch van belang. Ook de omringende grafzerken en grafmonumenten maken integrerend deel uit van het geheel.

Pastoor Woestenborghslaan 1A (Vosselaar)
Vrijstaande kerk, gelegen tussen het Remi Lensplein, de Cingel en de Pastoor Woestenborghslaan, opklimmend tot het tweede kwart van de 15de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw.