Beschermd monument

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Beschermd monument van 06-07-1999 tot heden

ID
4534
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4534

Besluiten

Gemeentehuis van Vosselaar en parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw
definitieve beschermingsbesluiten: 06-07-1999  ID: 3471

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de uitbreiding van de bescherming uit 1975 van de toren en het orgel tot de gehele Onze-Lieve-Vrouwkerk.Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw (uitbreiding tot bescherming tot het volledige gebouw) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het rijke mobilair van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw te Vosselaar getuigt van haar onderhorigheid aan begoede abdijen en de eeuwenoude reputatie van Vosselaar als bedevaartsoord.

artistieke waarde

Vooral de merkwaardige middeleeuwse beelden (13de-15de eeuw), het ensemble van drie imposante barokaltaren (tweede helft 17de eeuw) en enkele schilderijen (17de eeuw), bezitten een hoge artistieke waarde en zijn dus kunsthistorisch van belang. Ook de omringende grafzerken en grafmonumenten maken integrerend deel uit van het geheel.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Pastoor Woestenborghslaan 1A (Vosselaar)
Vrijstaande kerk, gelegen tussen het Remi Lensplein, de Cingel en de Pastoor Woestenborghslaan, opklimmend tot het tweede kwart van de 15de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw.