Gemeentehuis Vosselaar

Beschermd monument van 06-07-1999 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Vosselaar
Deelgemeente Vosselaar
Straat Cingel
Locatie Cingel 1 (Vosselaar)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13046/103.1
  • OA002841

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oud Gemeentehuis van Vosselaar

Cingel 1, Vosselaar (Antwerpen)

Hoofdvolume gaat terug op een dorpswoning uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw, circa 1913 verbouwd tot gemeentehuis naar ontwerp van J. Taeymans.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het voormalig gemeentehuis van Vosselaar, dat teruggaat op een oudere dorpswoning, in 1913 omgebouwd tot gemeentehuis naar het ontwerp van J. Taeymans.

Waarden

Het voormalig gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als gemeentehuis vormde dit gebouw van circa 1913 tot ongeveer 1968 de kern van bestuurlijke en socio-culturele activiteiten; thans fungeert het nog als Gemeentelijk Jeugdcentrum.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het voormalige gemeentehuis gaat terug op een bestaande oude dorpswoning die ca. 1913 in het kader van een nieuwe bestemming volgens de vereisten van de tijd en de bouwheer door provinciaal bouwmeester J. Taeymans werd "gemoderniseerd" tot een openbaar gebouw in neo-architectuur. Wegens de bewaarde schaal en de prestigieuze uitstraling vormt dit volume een belangrijk element in de sobere dorpskern van Vosselaar.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.