Parochiekerk Sint-Jozef-Arbeider

Gemeente Vosselaar

Sint-Jozefstraat 45, Vosselaar (Antwerpen)

Vrijstaande, moderne kerk, gebouwd in 1966-1967 naar ontwerp van M. Dessauvage.

Typologieparochiekerken
Dateringna WO II

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de moderne kerk Sint-Jozef-Arbeider, in 1966-1967 opgetrokken naar een ontwerp van architect Dessauvage.

Waarden

De kerk Sint-Jozef-Arbeider is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De parochiekerk Sint-Jozef-Arbeider te Vosselaar (1966- 1967) is een exemplarisch en gaaf bewaard voorbeeld van Marc Dessauvage's (1931-1984) karakteristieke kerkbouw. In plaats van de trouw aan een liturgisch programma of de neerslag van een magische sacraliteit gaat het in zijn kerkgebouwen veeleer om het scheppen van een ruimte die door een sterke reductie een authentieke menselijke belevingsruimte wordt. Door het volume te reduceren tot de essentiële constructieve elementen (dak, vloer en wand) en het gebruik van sobere materialen (beton, baksteen en glas) creëert hij een uitgepuurde, zuivere architectuur met een sterke ruimtelijke werking.