Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Museumsite Leuven

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 09-11-2011 tot heden

ID
45446
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/45446

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Het in 2009 geopende museum M verenigt het voormalige Sint-Ivocollege, de portiek van de Vicus Artium en het huis Vander Kelen-Mertens, waarin resten van het voormalige college van Savoye zijn opgenomen.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Museumsite Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28-30, Savoyestraat 6-10 (Leuven)
Het in 2009 geopende museum M, een ontwerp van architect Stéphane Beel, verenigt het voormalige Sint-Ivocollege, de portiek van de Vicus Artium en het huis Vander Kelen-Mertens, waarin resten van het voormalige college van Savoye zijn opgenomen.

Is de omvattende vaststelling van

Classicistische portiek Vicus Artium

Leopold Vanderkelenstraat 28 (Leuven)
Classicistische portiek, gebouwd in 1766 door L.-B. Dewez. De portiek is het laatste overblijfsel van de gebouwen van de vroegere faculteit van de artes.


College van Savoye en huis Vander Kelen-Mertens

Savoyestraat 6 (Leuven)
Voormalig woonhuis van burgemeester Leopold Vander Kelen, met resten van de westelijke vleugel van het voormalige Savoyecollege. Daarnaast rest van de vroegere collegegebouwen enkel nog de barokke poort.


Sint-Ivocollege

Leopold Vanderkelenstraat 30 (Leuven)
In zijn huidige toestand is het voormalige Sint-Ivocollege het resultaat van de gedeeltelijke heropbouw na de beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van het 18de-eeuwse collegegebouw naar ontwerp van Hustin blijft alleen nog de voorgevel in Lodewijk XVI-stijl over.