Beschermd cultuurhistorisch landschap

Vallei van de Molenbeek

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Vallei Molenbeek

De bescherming als landschap betreft de vallei van de Molenbeek.
Dit gebied wordt gekenmerkt door het contrast tussen het kleinschalig valleilandschap met bomenrijen en houtkanten, ruigten, struwelen en bossen en de open kouters.
De eeuwenoude landschapsstructuur en -opbouw zijn hier grotendeels bewaard gebleven.

Waarden

De vallei van de Molenbeek is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

de geomorfologische opbouw van het geheel van de vallei en aanpalende hogere gronden gekenmerkt door specifieke bodemtypen en de specifieke ruimtelijke structuur van het hele landschap: het feit dat deze opbouw grotendeels intact gebleven is;
de botanische samenstelling van graslanden, moerassen, ruigten, bossen, oevers van beken en sloten: het feit dat die als biologisch waardevol dienen beschouwd te worden;
het feit dat er een grote verscheidenheid van de verschillende begroeiingen voorkomt op een vrij kleine oppervlakte ten gevolge van de sterk variërende milieuomstandigheden (vochtgradiënten, bodemtypen en beheer);
zijn waarde als broed- en pleistergebied voor tal van vogelsoorten.

de eeuwenoude landschapsstructuur en -opbouw die hier in belangrijke mate behouden gebleven is;
de aanwezigheid van een archeologische site in de zone van het Steentje;
de aanwezigheid van een veldkapel uit de 17de eeuw.

esthetische waarde

het contrast tussen enerzijds het kleinschalige valleilandschap met zijn bomenrijen en houtkanten, zijn ruigten, struwelen en bossen en anderzijds de open kouters die samen een volledig gesloten gezichtsbekken vormen.

Liezele, Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Het landschap van de ‘Vallei van de Molenbeek’ is een karakteristiek valleilandschap gelegen in Puurs in Klein Brabant. Deze ankerplaats omvat een belangrijk deel van de vallei van de Molenbeek ten oosten van Liezele. Het betreft een afwisselend open en gesloten landschap met een zo goed als gave, eeuwenoude ruimtelijke structuur, met een complex van historisch permanent grasland, talrijke oude landschapselementen en een zoom van gesloten structuren met bossen en struwelen. De geomorfologische opbouw van de vallei met aangrenzende hogere gronden zorgt, samen met de sterk variërende milieuomstandigheden, voor een grote verscheidenheid aan vegetatietypes. Verder komt er verspreid in het landschap heel wat bouwkundig erfgoed voor.