Historische hoeve

Beschrijving

Otegemstraat nr. 349. Historische hoeve met hoofdzakelijk 18de-eeuws gebouwenbestand. Lange zuidelijke erfoprit. Site aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) aangeduid als Ferme Feys met dubbel omwalde bestanddelen met U-vormige opstelling. Het primitief kadasterplan (ca. 1835) toont dezelfde opstelling bestaande uit vijf volumes.

Historische hoeve

Feys Hoevestraat 23 (Zwevegem)
Historische hoeve met hoofdzakelijk 18de-eeuws gebouwenbestand. Site aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het primitief kadasterplan (ca. 1835) toont opstelling bestaande uit vijf volumes. Het volume in het noordwesten wordt vermeld als brouwerij, naar verluidt in bedrijf tot 1864. In 1882 wordt de schuur vermoedelijk uitgebreid. Buiten de omwalling wordt een rechthoekige constructie opgetrokken vermeld als "paardenraapkoekmolen". Ten noorden langgestrekt verbouwd boerenhuis naar verluidt vroeger gedateerd 1784 door jaarankers. Lijstgevel met aflijnende bakstenen fries. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Ten oosten stalvleugel onder overkragend zadeldak. Aangepaste muuropeningen. bestanddelen met U-vormige opstelling Dwarsschuur gedateerd 1763-1865 datumstenen, vermoedelijk verwijzend naar oprichting en uitbreiding schuur. Rechts, wagenhuis. Ten westen, voormalige "paardenraapkoekmolen", verbouwd tot garage.