Beschermd monument

Hof ter Bruelen met kasteelpark

Beschermd monument van tot heden

ID
4598
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4598

Besluiten

Kastelen en landhuizen met bijgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 12-04-2002  ID: 3830

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het hof ter Bruelen, een neorenaissancekasteel, het kasteelpark in gemengde stijl en de dienstgebouwen.Waarden

Kasteel de Meeûs d'Argenteuil met dienstgebouwen en kasteelpark is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

-

historische waarde

Kasteel "de Meeûs d' Argenteuil", alias "Hof ter Bruelen", hoveniershuis en bakhuis: in casu architectuurhistorische waarde: Kasteel, opgetrokken in 1915 in overwegend neorenaissancestijl met gebruik van recuperatiematerialen van historische gebouwen, als bijzonder geslaagd toonbeeld van het naleven van het historicisme in het begin van de 20ste eeuw. Bijhorende hovenierswoning met duiventoren en bakhuis in neotraditionele bak- en zandsteenstijl, daterend van 1916.
Park van het kasteel "de Meeûs d' Argenteuil": Goed voorbeeld van gemengde stijl met een geometrische tuin en een landschappelijk park, horende bij het kasteel uit 1915.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hof ter Bruelen

de Trannoyplein 24 (Westerlo)
Neorenaissancekasteel opgericht omstreeks 1915, samen met de dienstgebouwen in een omringend domein met Franse tuin en landschapspark met vijver.

Is de omvattende bescherming van

Hoveniershuis

de Trannoyplein 26 (Westerlo)
Hoveniershuis van het kasteel de Meeûs d' Argenteuil, met gelijkaardige integratie van neotraditionele elementen, samen met het kasteel op het kadaster geregistreerd in 1917.